Halvvägs!

Jag är för självgod för att inte lyckas med hemtentan.
Känner att jag tagit ett redigt kliv på vägen.
Skrivit i 4 timmar i streck nu, är uppe i 3 sidor än så länge.
Tror dock att det kommer bli fler när jag ändrar textstorlek, putsar styckeindelningen och ändrar perspektivet till utskriftsformat. Skriver i storlek 10 bara för att jag gillar att bli positivt överraskad när jag ser att mitt dokument egentligen är längre än vad som syns.
*flin*

Har nu dragit en fin teori om hur kompetensmångfaldskvotering kan gå till. Har ingen aning om det finns en term så heter så, om inte annat så hittade jag på den nu. God damn it. Jag borde komma på ett bättre namn. Om inte annat finns det säkert redan ett namn på den. Men gör det inte det, så kommer jag att kalla det... TED-KVOTERING!
Kvotering som kan användas i positiv bemärkelse för att uppnå en mångfald.
En kvotering som utgår ifrån kompetens i första hand.
Jag är av tron att kvotering är av ondo, eftersom det används som det gör idag.
Men det finns en enda situation då jag anser att kvotering är ytterst nödvändig. När man jämför flera personers identiska kompetenser.

Kvotering används i grund och botten i dagens samhället för att slussa in minoriteter på arbetsplatser, oavsett kompetens. Det ingår i mängder med mångfaldsplaner att mångfalden måste representeras, oavsett kompetens.
I min värld, den som jag finner mest politiskt korrekt, så måste fortfarande individen med bäst kompetens få jobbet.
Och om nu pluralismens idylliska syn på att alla har samma förutsättningar att klara ett arbete om dom har samma utbildning, så borde ju mångfalden respresenteras i det avséendet också?

Dvs. om alla erbjuds samma utbildningsmöjligheter, (utan att ta upp klassfrågor just nu, det är en helt annan historia i sig) så borde fortfarande mångfalden synas i vilka som har bäst kompetenser. Man som kvinna, svensk som engelsman. Jag är av tron att i sådana situationer så skulle kvotering vara ett nödvändigt verktyg för att bebehålla en mångfald.

I dagens samhälle i situationer då personers kompetenser jämförs, så tar arbetsgivarens till med 2 verktyg som verkligen är överanvända och jobbar mot mångfalden. Lotteri och intervju. Lotterier tar ingen hänsyn alls till hur mångfalden redan ser ut på arbetsplatsen. Är arbetsplatsen just nu full med en enda kulturuppfattning, så kanske det bara är ett fåtal sökanden med en annan kultur som söker jämfört med normen som redan gäller på arbetsplatsen - därav blir lottningen bara ett verktyg som stävjar mångfalden.
Intervjuer är också ett känsligt ämne, däribland för mig själv, då jag själv känner att jag vill ha medarbetare som jag kan identifiera mig med och vet att jag fungerar i symbios och harmoni med. Det gäller dock att ha god självinsikt. Den enskilde individen har inte alla perspektiv till sitt förfogande - samt, har man denna uppfattning satt i sten har man ingen möjlighet att ta vara på de fördelar mångfalden faktiskt ger.
Det största problemet intervjuer utgör är hotet att man anställer den som är mest lik sig själv - och därav motverkar mångfalden. Det andra problemet är att man lägger betoning på fenomenet social kompetens. Ett extremt relativt begrepp som just nu används främst för att gallra bort dem som det inte klickar med, med en gång. Dvs. arbetsgivaren väljer dem som liknar han själv.

Därav känner jag att min variant av kvotering är det bästa som kommit till för mångfalden och rättvisan sedan skivat bröd!


Dåligt Ted!

Jag vet att jag varit hemskt dålig på att uppdatera min blogg senaste veckorna. Till mitt försvar vill jag säga att det inte hänt något, samt att det händ alldeles för mycket för att skriva om det. Egentligen stämmer väl båda två, även om dom borde kortsluta varandra på något sätt. Det har hänt så många betydelselösa saker, och så få viktiga och intressanta saker.

Jag har satt på overdriven när det kommer till att söka lägenhet; min mor har fyllt år; jag har fått en riktigt fet hemtenta; jag har börjat lajva igen; har förnyat min prenumeration på wow; har spenderat ett par dagar med Rania och spelat en massa. Det är ett axplock av vad som hänt iallafall.
Just nu sitter jag med hemtentan och skriver som en tok - eftersom jag spelat med Rania istället för att skriva något.
- och ja, att ens skriva det här blogginlägget är lite av en undanmanöver för att undvika min hemtenta. Tre otroligt breda frågor som jag egentligen skulle kunna skriva hur mycket som helst om, om jag hade tid.
Redogör för mångfalden.
Vad innebär begreppen genus, etnicitet och klass.
Sedan är det något tjaffs om handikapp jag har svårt att röra mig bland utan att göra stora klavertramp.

Jag känner mig riktigt hemsk när jag säger att man faktiskt måste förvänta sig att alla människor inte kan utföra alla arbeten, men det vägrar författarna till vår kurslitteratur erkänna.
En kvinna har 10% mindre muskelmassa än män, och har sämre förutsättningar, rent fysiskt för att kunna klara brandmannayrket. Det enda litteraturen hade att säga om det är: "Man kan rädda liv utan att vara stark."
Mitt tysta gensvar på det är: Men då kan personen i fråga bli läkare eller sjuksköterska.
Och se på fan, var är det kvinligt dominerat och manligt dominerat på arbetsmarknaden?
Vågar man dra en parallell eller blir man lynchad då?
Det är seriöst så det känns efter att ha gått den här kursen.
Den sista delen av kursen har handlat om handikapp på arbetsplatsen - och nu är det tydligen en förolämpning att säga handikappad; man skall tydligen hålla sig till termen funktionshindrad.
Precis som när det gäller fysiska skillnader mellan män och kvinnor tycker jag att man borde få peka på att en rullstolsbunden man har det lite sämre ställt rent fysiskt än en atlet - men icke! Här skall det förväntas av en arbetsgivare att anställa en person som enbart kan utföra en del av arbetet jämfört med en person med fungerande kropp - något annat är diskriminering. Det förväntas även av arbetsgivaren att lägga ner enorma resurser på att se till att funktionshindrade skall ha samma tillgång till arbetet som en full frisk människa. I många fall kanske detta är en lätt sak att tampas med. Men ett konkret problem jag ser framför mig är inom cafebranchen. Bakom den där smala disken skall alltså arbetsgivaren tvingas bygga om, renovera totalt och göra allt åtkomligt för personer med alla slags handikapp? Och sedan måste funktionshindrade alltså kvoteras in?
Detta känns återigen som en EXTREM utopi, allt kan inte anpassas till alla exakt hela tiden. En intressant aspekt är dock att staten går in och ger enorma bidrag till arbetsgivare för att dom skall kunna ha råd att betala personer som inte kan utföra arbetet till 100%

Jag vet som sagt att jag gör sådana enorma klavertramp just nu, men jag är bara så TRÖTT och bitter på all utopi-bullshit som jag får sondmatad.
Min sammanfattning är fortfarande, efter att jag tragglat igenom all litteratur:
Människor är olika. Punkt. Människor har olika förutsättningar, ÄVEN om dom är baserade på sociala normer och inte fysiska sådana. Olika personer utför olika arbeten bättre. Jag är man, men trots det så finns det många kvinnor som skulle vara bättre brandmän än jag. Men är det en sund utgångspunkt, bara för att jag är man är jag knappast ett ideal att utgå från Enbart pga. mitt kön. I den värld jag lever i, så anställer man personer utifrån kompetens, kvotering är satans påfund. Om det skall förväntas av arbetsgivaren att kvotera in personer som tar upp plats för andra som är mer kompetenta, och sedan ge stöd eller lägga resurser för att kompensera det - så är något fel.
Vem behöver utbildning ifall man kan bortse från kompetens pga. att man tillhör en minoritet?
Då tycker jag att professuren kan anställa mig med en gång, va fan, jag är minoritet där pga. min ålder isåfall - och det jag inte kan, det får dom lära mig! - och då skall jag ändå få betalt fullön! Kompetens spelar ju ingen roll längre!?

What did I get myself into?

Making Movies

So, here's how it works:
1. Open your library (iTunes, Winamp, Media Player, iPod, etc)
2. Put it on shuffle
3. Press play
4. For every title/experience/scene listed below, type the song that's playing
5. When you go to a new question, press the next button
6. Don't lie and try to pretend you're cool...
7. When you're finished tag some other people to do it!

Opening Credits: Pet Shop Boys - Always on my mind

Waking Up:  Otep - Posession

First Day At School: Svensk pop - Poptjejer

Breaking Up: And One - Amerika Brennt

Prom: And One - Stand the Pain

Life: Cornelis Vreeswijk - Somiga går med trasiga skor

Making Babies: Michael Jackson - Earth Song

Mental Breakdown: Village People - In the Navy

Driving:  Otep - Germ

Flashback: Billy Joel - We didn't start the Fire

Getting Back Together: The Windows - How do you Do

Birth of a Child: Staind - Mudshovel

Final Battle: Otep - Andrenochrome Dreams

Death Scene: In Flames - Minus

Funeral Song: Gorillaz - Clint Eastwood

End Credits: Katie Melua - Lucy in the Sky with Diamonds





- Min playlist är Helt vrickad.
Stal denna från Snövit. :P